maandag 9 maart 2020

Museumplusbus

Op 1 oktober kun je de vereniging inschrijven om mee te gaan met de museumplusbus.
Als je geluk hebt wordt je vereniging uitgekozen om mee te gaan met een aantal leden naar een van de deelnemende musea. Je kunt wel een voorkeur opgeven.
Wij hadden het geluk om mee te kunnen dit jaar.

Om 9:45 uur was het verzamelen op het bekende plein zodat om 10:15 uur de bus kon vertrekken. Zoals altijd is iedereen ruim op tijd. Gisteren kwamen er 4 afmeldingen binnen van mensen die het niet aandurfden om mee te gaan in verband met het corona virus. Jammer, zo laat is er geen vervanging meer te vinden.

De buschauffeur bleek een oude bekende van mij te zijn. Hij is een aantal keer mee geweest met meerdaagse excursies met leerlingen naar Londen uit de tijd dat ik nog op die school werkte. Hij herkende me nog terwijl dat toch alweer ruim 20 jaar geleden is.
We gaan op weg naar Amsterdam met als bestemming het van Gogh museum.


We rijden achter de files aan, dus ruim op tijd zijn we bij het museum waar we worden opgewacht door Frans, onze begeleider op deze dag.

Via de groepsingang komen we bij de garderobe om onze jassen op te bergen. Eerst naar het restaurant voor koffie en de lunch. Deze bestaat uit pittige tomatensoep, een bruin broodje met kaas, een wit broodjes met gekruide kipfilet en een Amsterdams worstenbroodje (een klein saucijzenbroodje). Het is voldoende. Alleen jammer dat er geen 2de kopje koffie of thee bij was.

Daarna worden we in 3 groepen gedeeld met elke groep een gids.
Deze gidsen nemen de groepen mee naar typische schilderijen van van Gogh en geven aan de hand daarvan uitleg over techniek, materiaalgebruik, onderwerpen en zijn levenswandel. Heel interessant allemaal. Maar voor sommigen onder ons wordt het lange staan wat vermoeiend. Zij zonderen zich af van de groep en gaan op eigen gelegenheid door het museum. http://www.vangoghmuseum.nl/  Zie deze link  om schilderijen te bekijken. Daar staan ze beter op dan op de foto’s die ik heb geknipt.


Om half 4 is het weer verzamelen bij de garderobe om met de hele groep terug te wandelen naar de parkeerplaats waar de bus staat, zo’n 100 meter. Daar staat een vertegenwoordigster van de organisatie ons op te wachten om te horen hoe deze dag bevallen is. Iedereen is zeer tevreden. Alleen dat 2de kopje koffie werd gemist.
We stappen in de bus om weer richting huis te gaan. Ook de stemming in de bus is van tevreden deelnemers. Zeker voor herhaling vatbaar.