zaterdag 7 maart 2020

Wat kost het?


Onlangs kreeg het bestuur een reactie van een 50+er dat onze dagtochten duur zijn en er daardoor niet veel mensen mee zouden kunnen.
Wij beseffen dat er ook onder onze doelgroep mensen zijn die moeilijk rond kunnen komen, maar daar kunnen wij niets aan verhelpen.
Maar we willen wel duidelijk maken hoe de prijzen van de dagtochten tot stand komen.

De keuze voor de bestemmingen en invulling van de dagtocht komt o.a. tot stand door ons oor te luisteren te leggen bij de deelnemers en vervolgens de uitgekozen dagtochten af te stemmen op onze doelgroep. 
Heel veel touroperators benaderen ons door hun gidsen met bestemmingen naar ons op te sturen.
Wij benaderen zelf diverse touroperators om offertes uit te brengen 
Voor de bestemmingen die we denken dat ze geschikt zij kiezen we die touroperator die aan onze wensen kan voldoen voor een redelijke prijs.
Daarin zit o.a.:
- De bus met chauffeur als reisleider. Deze persoon maakt van de dag iets moois door allerlei dingetjes over de omgeving te vertellen. Hij/zij probeert de bus zo makkelijk mogelijk bereikbaar te maken, ook voor hen die wat slechter ter been zijn. Wij vinden dan ook dat een kleine fooi hier wel gegeven mag worden.
- Een ochtendprogramma,  bijvoorbeeld een boottocht of een bezoek aan een bezienswaardigheid of museum, wat ook vaak entree en/of kosten voor gids(en) met zich mee brengt. De ene keer zit dat wel in de prijs inbegrepen, de andere keer niet.
- Een lunch in een goed restaurant waarbij rekening gehouden wordt met de diëten/allergieën van de deelnemers. 
- Een middagprogramma, zie boven
- Een 3-gangen diner als afsluiting.
- Verder gaat er altijd een reisbegeleider van de PVGE mee om hand en span diensten te verlenen.
- De organisatie en voorbereiding vergt ook de nodige administratieve werkzaamheden en materiaalkosten. Denk daarbij o.a. aan de financiële afhandeling. Ook wij moeten iedere maand bankkosten betalen voor het gebruik van onze bankrekening. Aan het papier en drukkosten die er bij iedere dagtocht zijn.
Misschien zijn deze voorbeelden peanuts, maar ook dat zijn kosten die gemaakt worden. 
Waarom zit er een lunch én diner bij de dagtochten?
De leden die vaker mee gaan hebben hun voorkeur uitgesproken middels enquêtes om dit inclusief te houden. We proberen regelmatig een eenvoudiger lunch te boeken, maar niet alle restaurants gaan daar mee akkoord. 

Ook het sociale gebeuren staat bij ons hoog in het vaandel. Dit aspect is onbetaalbaar. We merken dat de gezelligheid bij de dagtochten een van de redenen is dat men graag mee gaat.
En de grote deelnemersaantallen bewijzen dat er voldoende animo is om de dagtochten op deze manier te blijven organiseren.

Het bestuur van de reisgroep bestaat nu uit 4 vrijwilligers. Zij vinden het leuk en zinvol om de werkzaamheden voor de reisgroep samen uit te voeren. Iedere 6 weken een vergadering, 2 keer per week een update van lopende zaken via mail. En veelvuldig telefonisch of via mail contact met leden en niet-leden van de PVGE afdelingen over van alles. 
Hebt u zin en tijd om de bestuursleden te ondersteunen? Dan kunt u natuurlijk met ons contact op nemen, dan maken we een afspraak met u.